Katoen is zo ongeveer de meest gebruikte textiel in onze kledingkast, maar katoen is een stof met een enorm negatief effect op het milieu.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

katoenteeltBij de groei van katoen worden veel pesticiden gebruikt. Gemiddeld rond de 1 kilogram per hectare, maar in sommige gebieden kan het gebruik oplopen tot 70 kg per hectare. Dit is schadelijk voor het milieu én voor de boeren die vaak met slechts matige bescherming het gif op hun gewassen spuiten. Om je een idee te geven: 16% van het wereldwijde gebruik van insecticiden komt voor rekening van katoen, terwijl het slechts 2,5% van alle landbouwgrond inneemt. De gebruikte pesticiden zijn zeer giftig: een druppel van het middel Aldicarb kan een volwassene doden. De pesticides komen in het water, in eten en in mensen terecht, waar ze acute vergiftiging of chronische ziektes veroorzaken. De Wereldgezondheids Organisatie (WHO) berekende dat elk jaar zo’n miljoen katoenwerkers in het ziekenhuis terecht komen door vergiftiging
Er zijn grote hoeveelheden water nodig voor de productie van katoen. Hoeveel hangt af van lokale omstandigheden. In veel gevallen is irrigatie nodig. Er wordt dan 10.000 tot zelfs 20.000 liter water gebruikt per kilo katoen, goed voor ongeveer 1 spijkerbroek en 1 t-shirt. Het Aral meer, dat vroeger als een van de grootste zoetwatermeren ter wereld was geldt als een schrikbarend voorbeeld van hoe katoenteelt hele gebieden ecologisch kan verwoesten: het meer is voor een groot deel droog gevallen en vergiftigd met pesticiden en kunstmest.
Ook kunnen er residuen van de pesticiden achter blijven in het textiel.
Zijn er geen alternatieven? Jawel, er is een experiment geweest met kleding gemaakt van brandnetel. Brandnetel groeit snel en erg goed in ons klimaat, is qua stof lichter dan textiel en heel sterk. De oud-eigenaar van Marktplaats. Uiteindelijk is hij er weer mee gestopt, de omzetcijfers van de brandnetelkleding waren te laag. Bezoekers van de winkel vinden het idee van de kleding leuk maar kopen het uiteindelijk niet. Daarnaast liep de productie in Italië moeizaam. Er zijn meerdere experimenten:
ook van zeewier wordt stof gemaakt. De stof zou een goede werking hebben op de huid en wondjes helen en wordt daarom veel in medisch textiel gebruikt. Boomschors heeft een unieke structuur om vezels van te maken en is onlangs ontdekt. Ingeo is een stof gemaakt van gefermenteerde suikers van planten, vaak van maïs. Om ingeo te fabriceren is ongeveer de helft van de energie nodig dan om katoen te maken. De teelt van maïs is echter erg milieuonvriendelijk; er is veel pesticiden, water en land voor nodig. Er is een echt goed alternatief: bamboe

Login om te antwoorden

Opname in de Betermode Modegids d.m.v. een #Linkruil

Betermode het modekruispunt op internet met veel aandacht voor plusmode, duurzame mode, mode-evenementen kledingruil, aanbiedingen en verzorgingsprodukten. 
Onderdeel van Betermode is de modegids. Op voorwaarde dat je een tegenlink plaatst kun je  hier je eigen site of winkel laten vermelden. Vul het formulier in. Na goedkeuring is je vermelding geregeld. 
Modegids
linkruilformulier
omschrijving tegenlink: Betermode het modekruispunt op internet
kontakt 

Wil je meedoen in het Betermodeforum, een modeblog maken of commentaar leverenop artikellen, dan zul je je moeten registreren. Na goedkeuring van je registratie kun je volop meedoen! Je kunt dan ook je eigen evenementen opgeven en beheren.

Registreer

winkelbeter evementen

Winkelbeter en betermode op facebook