De katoenproductie zorgt voor een groot aantal problemen

De  katoenproductie zorgt voor een groot aantal problemen

De enorme katoenproductie zorgt voor een aantal problemen: katoen is vatbaar voor ziekten en dus wordt het vaak besproeid met pesticiden en insecticiden om deze ziektes te voorkomen. Maar liefst 16%-25% van alle insecticiden wereldwijd worden gebruikt voor katoen. Daarnaast putten katoenplanten de grond waar ze op groeien, waardoor er op lange termijn problemen ontstaan. Een ander probleem is dat er voor 1 kg katoen ongeveer 8000 liter water nodig is. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld de 2100 liter water die nodig is voor 1 kg hennep. Een betere optie is biologisch katoen, bij de productie van biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Zo wordt de katoen verbouwd zonder gebruik van pesticiden of kunstmest en wordt het gesponnen zonder toevoeging van chemicaliën. Het gewas wordt op natuurlijke wijze beschermd tegen nadelige insecten door bijvoorbeeld gebruik te maken van vlinders. Dit alles zorgt ervoor dat biologisch katoen beter is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de katoenboeren en hun dieren.Deze optie is steeds meer in opkomst en lost enkele, maar niet alle problemen op.Toch zit in ongeveer 60% van alle kleding een gedeelte katoen. Dat komt met name omdat de katoenplant het makkelijk en goedkoop is om van ruwe katoen stof te maken. Daarnaast kan je hele zachte stof maken van katoen, zoals bijvoorbeeld spijkerstof, waardoor het een zeer gewild materiaal is.

Produkten van biologisch katoen bij Bonprix


Gelukkig zijn er steeds meer duurzame alternatieven:

Tencel; het voelt heerlijk zacht, is toch heel sterk en het is duurzaam.

Opname in de Betermode Modegids d.m.v. een #Linkruil

Betermode het modekruispunt op internet met veel aandacht voor plusmode, duurzame mode, mode-evenementen kledingruil, aanbiedingen en verzorgingsprodukten. 
Onderdeel van Betermode is de modegids. Op voorwaarde dat je een tegenlink plaatst kun je  hier je eigen site of winkel laten vermelden. Vul het formulier in. Na goedkeuring is je vermelding geregeld. 
Modegids
linkruilformulier
omschrijving tegenlink: Betermode het modekruispunt op internet
kontakt 

winkelbeter evementen

Winkelbeter en betermode op facebook