Tencel; het voelt heerlijk zacht, is toch heel sterk en het is duurzaam.

eucalyptusbomen

De meeste kleding in je kast is waarschijnlijk van katoen of polyester, maar daarvoor zijn duurzamere alternatieven. Eén van de populairste duurzame stoffen van dit moment is lyocell, gemaakt van puur natuurlijke houtcellulose van de eucalyptus. Lyocell is breder bekend als Tencel, de merknaam waaronder de firma Lenzing de stof op de markt heeft gebracht.

Wat is Tencel stof?
Tencel is de merknaam van de vezel lyocell. De stof is gemaakt van het hout van Eucalyptusbomen. De stof is stug als het nat is, maar wordt zacht, comfortabel, sterk en soepel als het opdroogt. Semi-synthetische materialen zoals deze hebben een natuurlijke bron, maar hebben een process nodig om het om te zetten naar een vezel welke gebruikt kan worden voor kleding.

Wat zijn de voordelen van Tencel?

Bijna 70 miljoen bomen worden jaarlijks gekapt om vezels op basis van hout te maken. Daarvan komt bijna eenderde van bedreigde boomsoorten. Tencel wordt gemaakt van de houtpulp van Eucalyptusbomen, de eucalyptusboom heeft een veel duurzamer leven hebben. Deze bomen hebben, bijvoorbeeld vergeleken met katoen, veel minder meststoffen en pesticide nodig om te groeien. Daarnaast gebruiken Eucalyptusbomen 80% minder water dan katoen. De bomen hebben geen irrigatie systeem nodig en water wordt gerecycled: een zogeheten ‘closed loop system’. Dit systeem zorgt ervoor dat chemicaliën worden opgevangen en hergebruikt, in plaats van dat het in de omgeving terecht komt. Tencel wordt chloorvrij geproduceerd, waardoor het volledig biologisch afbreekbaar is. Waar het ook terecht komt, de natuur kan het zelf weer afbreken.
Kiezen voor kleding gemaakt van Tencel is op dit moment dus een goede en zeer bewuste keuze. Door meer vraag te creëren naar kleding van dit soort materialen, reageert de markt. En daar heb jij als consument dus invloed op.

Duurzame mode van Tencel bij Bonprix

Duurzame en grote maten mode van Tencel bij Ulla Popken

Tencel bij Kingsofindigo

Tencel sokken bij Sokken-online

 

Opname in de Betermode Modegids d.m.v. een #Linkruil

Betermode het modekruispunt op internet met veel aandacht voor plusmode, duurzame mode, mode-evenementen kledingruil, aanbiedingen en verzorgingsprodukten. 
Onderdeel van Betermode is de modegids. Op voorwaarde dat je een tegenlink plaatst kun je  hier je eigen site of winkel laten vermelden. Vul het formulier in. Na goedkeuring is je vermelding geregeld. 
Modegids
linkruilformulier
omschrijving tegenlink: Betermode het modekruispunt op internet
kontakt 

winkelbeter evementen

Winkelbeter en betermode op facebook