Schrijf je eigen modeblog

blogJe eigen blog over mode, kledingruil, modeaktiviteiten, duurzame mode of al dat andere wat met mode te maken heeft. Het mag ook gaan over je modewinkel of produktrecentiesrecensies of zelfmaakmode of.... Kortom haal alle creativiteit in jezelf tevoorschijn. Er is wel één harde absolute restrictie. Je mag plaatjes verwerken, maar alleen via het gebruik van een link [embedden]. Als je een plaatje op internet vind en na downloaden bij ons upload, dan wordt dat door juristen aangemerkt als een nieuwe openbaarmaking. Dan kan er moeilijk gedaan worden over auteursrechten. Dat geld natuurlijk niet voor eigen materiaal. We zijn er zo fel op omdat het ons al eens € 450,- koste. Dat is zonde geld. Bij embedden is er geen sprake van een nieuwe openbaarmaking. Je mag ook gerust naar je eigen site verwijzen via een link. Prima als dat bijvoorbeeld een site van een eigen winkel is.

Registreer jezelf en sla aan het bloggen

Login om te antwoorden

De voordelen en nadelen van bamboe kleding

bamboe

Bamboe is een soort gras, het is geen boom, het is het snelst groeiende gras op aarde. Het kan per dag 1 meter aangroeien en dat maakt het misschien wel een van de meest duurzame bronnen op aarde. Bamboe hoeft niet opnieuw aangeplant te worden nadat het is geoogst, want het grote wortel netwerk blijft scheuten omhoog schieten
Bamboe is zeer sterk en heeft geen meststoffen en pesticiden nodig om te groeien.Dat betekent ook dat er geen grote tractoren rondrijden om het land te bewerken.

De duurzame voordelen
De productie van bamboe heeft vele, duurzame voordelen ten opzichte van andere natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld katoen. Dus de groei van bamboe is milieuvriendelijk, maar de verwerking ervan roept afhankelijk van de verwerkingsmethode wel omgevingsproblemen op.
Bamboe kan op 2 manieren worden verwerkt met behulp van sterke chemicaliën deze vorm is helaas de meest gebruikte.
De tweede manier de meest milieuvriendelijke is de machinaal verwerkte bamboe, dan krijg je de zogenaamde bamboe linnen of bamboe lyocell.

Bamboe wordt vaak verkocht als volledig milieuvriendelijk en het is goed om te weten dat dit niet de volledige waarheid is. Zoals hierboven genoemd is het verbouwen van bamboe zeer duurzaam en daarmee totaal onvergelijkbaar met bijvoorbeeld de katoenproductie. De keerzijde van bamboe is alleen dat de vezel bewerkt moet worden en daar zijn twee opties voor: mechanisch en chemisch.

Zwaar chemisch

Chemisch geproduceerde bamboevezel is vergelijkbaar met rayon (viscose) of modal, omdat het chemische proces op elkaar lijkt. Het wordt daarom ook wel bamboe rayon genoemd. De meeste bamboe kleding die je nu in de winkel vind is gemaakt door het “koken” van bamboe. Daarbij wordt het in een zeer sterk, chemisch oplosmiddel gelegd zoals sodium hydroxide en carbon disulfide (wiki), gecombineerd met meerdere fases van bleken. Het wordt daarna weer verhard met een zwavelzuuroplossing, waarna er een vezel van kan worden gemaakt. Beide stoffen zijn gelinkt aan serieuze gezondheidsproblemen bij aanraking, wat dus gevolgen heeft voor de mensen die ermee werken. De chemische middelen worden daarnaast niet gerecycled en worden daarom vaak in het water geloosd.

Beter: bamboe kleding van linnen
Er is ook een mechanische manier om bamboe te verwerken tot vezel, het resultaat wordt ook wel bamboe linnen genoemd. Bij de mechanische manier van bamboe verwerken worden de houten delen van de plant geplet en er worden natuurlijke enzymen gebruikt om het zacht te maken. Machinaal worden de vezels er daarna ‘uitgekamt’ en gesponnen in een draad. Bamboe lyocell is daarom de betere keuze. Het aanbod van deze stofsoort is alleen klein, omdat het arbeidsintensiever is om te maken en daardoor meer kostbaar.

Het is dus goed om je te realiseren dat bamboe kleding niet alleen een zonnige kant heeft. Lees het label iets aandachtiger door, wees kritisch en vraag bij kledingmerken of de bamboe machinaal of chemisch is geproduceerd. Je kunt ook kijken of merken gecertificeerd zijn door onafhankelijke en partijen zoals Oeko-Tex, Soil Association, SKAL en KRAV.

Voordelen bamboe kleding
Om niet volledig over te gaan in hel en verdoemenis: bamboe heeft ontzettend veel potentie om een volledig duurzame stof te worden. Moedig de ontwikkeling in technologie aan door deze stof te kiezen in plaats van normaal katoen, viscose of polyester. Het is een stap in de goede richting. Daarnaast is bamboe, machinaal én chemisch geproduceerd, 100% biologisch afbreekbaar. Het kan dus gerecycled worden. Door te kiezen voor meer duurzame stoffen, moedig je de markt aan om te veranderen.

Daarnaast heeft kleding van bamboe voor jou als nieuwe eigenaar deze voordelen:

Bamboe stof heeft een natuurlijke glans en zachtheid wat soepel valt als zijde, maar het is minder duur.
Bamboe kleding is makkelijk te onderhouden en kan gewoon in de wasmachine en droger.
Kleding gemaakt van bamboe is zacht en irriteert niet, zelfs met een gevoelige huid.
Bamboe is van nature anti-bacterieel en anti-schimmel. Besef je je dat synthetische stoffen dit dus niet zijn? Je ruikt zweet sneller, moet je kleding vaker wassen, waardoor het sneller afbreekt.
Bamboe kleding neemt 3 tot 4 keer sneller vocht op als katoen, dus in de zomer is dit een perfecte keuze.
De structuur van bamboe vezels zorgt ervoor dat de stof meer ‘ademt’ en warmte beter kan reguleren dan katoen, hennep, wol of synthetische stoffen.

Bamboe sokken bij Sokken-online

Bamboe T-shirts bij Sokken -online

Bamboe ondergoed bij Sokken-online

Bamboe maillots bij Sokken-online

Login om te antwoorden

Geniet van de zon, maar bescherm je tegen teveel uv-straling

Blootstelling van de huid aan UV-straling is de voornaamste oorzaak van
het ontstaan van huidkanker, en dan vooral door onverstandig
zongedrag. De vergrijzing en de aantasting van de ozonlaag blijken
slechts een deel van de toename aan huidkanker te verklaren. Het
blootstellingsgedrag lijkt de hoofdrol te spelen en daarbij zijn het dragen
van minder bedekkende kleding, meer vrije tijd en langere (zon/strand)
vakanties van belang, maar ook klimaatverandering en het gebruik van
kunstmatige UV-bronnen voor bruining dragen mogelijk bij.

Lees meer: Geniet van de zon, maar bescherm je tegen teveel uv-straling

Login om te antwoorden

De katoenproductie zorgt voor een groot aantal problemen

De  katoenproductie zorgt voor een groot aantal problemen

De enorme katoenproductie zorgt voor een aantal problemen: katoen is vatbaar voor ziekten en dus wordt het vaak besproeid met pesticiden en insecticiden om deze ziektes te voorkomen. Maar liefst 16%-25% van alle insecticiden wereldwijd worden gebruikt voor katoen. Daarnaast putten katoenplanten de grond waar ze op groeien, waardoor er op lange termijn problemen ontstaan. Een ander probleem is dat er voor 1 kg katoen ongeveer 8000 liter water nodig is. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld de 2100 liter water die nodig is voor 1 kg hennep. Een betere optie is biologisch katoen, bij de productie van biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Zo wordt de katoen verbouwd zonder gebruik van pesticiden of kunstmest en wordt het gesponnen zonder toevoeging van chemicaliën. Het gewas wordt op natuurlijke wijze beschermd tegen nadelige insecten door bijvoorbeeld gebruik te maken van vlinders. Dit alles zorgt ervoor dat biologisch katoen beter is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de katoenboeren en hun dieren.Deze optie is steeds meer in opkomst en lost enkele, maar niet alle problemen op.Toch zit in ongeveer 60% van alle kleding een gedeelte katoen. Dat komt met name omdat de katoenplant het makkelijk en goedkoop is om van ruwe katoen stof te maken. Daarnaast kan je hele zachte stof maken van katoen, zoals bijvoorbeeld spijkerstof, waardoor het een zeer gewild materiaal is.

Produkten van biologisch katoen bij Bonprix


Gelukkig zijn er steeds meer duurzame alternatieven:

Tencel; het voelt heerlijk zacht, is toch heel sterk en het is duurzaam.

Login om te antwoorden

Opname in de Betermode Modegids d.m.v. een #Linkruil

Betermode het modekruispunt op internet met veel aandacht voor plusmode, duurzame mode, mode-evenementen kledingruil, aanbiedingen en verzorgingsprodukten. 
Onderdeel van Betermode is de modegids. Op voorwaarde dat je een tegenlink plaatst kun je  hier je eigen site of winkel laten vermelden. Vul het formulier in. Na goedkeuring is je vermelding geregeld. 
Modegids
linkruilformulier
omschrijving tegenlink: Betermode het modekruispunt op internet
kontakt 

Wil je meedoen in het Betermodeforum, een modeblog maken of commentaar leverenop artikellen, dan zul je je moeten registreren. Na goedkeuring van je registratie kun je volop meedoen! Je kunt dan ook je eigen evenementen opgeven en beheren.

Registreer

winkelbeter evementen

Winkelbeter en betermode op facebook