Bamboekleding heeft heel veel voordelen ten opzichte van kleding van andere stoffen.

bamboeteeltGebruikscomfort

bamboeviscose:
- is zacht en soepel vallend. Het is ademend en absorberend.
- kan veel meer water (zweet) absorberen dan katoen.
- bevat een antibacteriële stof dat onaangename geuren, zoals zweetgeur, voorkomt.
- is uitermate geschikt voor mensen (baby’s!) met een heel gevoelige huid en/of allergieën.
- is Isolerend en thermoregulerend.
- wordt ook wel ‘aircokleding’ genoemd omdat het verkoelend is in de zomer en verwarmend in de winter.
- is UV beschermend. Bamboe viscose houdt 98-99% van de schadelijke UV stralen tegen, bij katoen is dit 75%.
- Kreukt niet. Met bamboekleding is strijken niet meer nodig!
Gewoon wassen in de wasmachine, bij 30 graden (niet in droogtrommel).

Duurzaam

Bamboe heeft alleen zonlicht en regenwater nodig om te groeien, irrigatie is niet nodig.
Het wordt geteeld zonder pesticiden of chemische meststoffen.
Het hoeft niet herbeplant te worden, uit het wortelstelstel lopen nieuwe scheuten uit.
Het groeit heel snel.
Bamboe is goed voor het klimaat; absorbeert meer koolstofdioxide (broeikasgas) en produceert 30-35% meer zuurstof dan bomen.
Bamboe ontwikkelt stevige wortels en na de oogst blijft het wortelstelsel intact zodat er geen gevaar is voor bodemerosie.

Sociaal-economisch

Kapitaal- en arbeidsextensief: Er zijn weinig arbeidsuren nodig om een bamboeplantage op te zetten. Na gemiddeld 4 jaar kan men oogsten. Nieuwe stengels groeien uit waardoor herplanten niet nodig is. Er is een constante toevoer van bamboe en meerdere oogsten per jaar.
Multi-functioneel: De bamboeplant kan in zijn geheel worden benut: de stammen als constructiemateriaal, de jonge bamboescheuten als voedsel, de bladeren als dierenvoer en de zijtakken voor bijvoorbeeld gereedschap.
De productieopbrengst van bamboe is 10 keer zo groot dan die van katoen bij eenzelfde landoppervlakte. Dit is een groot voordeel bij toenemende landschaarste!

Bamboe lijkt een milieutopper. Maar er is een probleem. Bamboe is een harde plant. Voordat deze harde stof tot zacht textiel verwerkt kan worden, is een chemisch proces nodig, het viscoseproces. Hierbij wordt bamboe in een bad met chemicaliën gelegd, die de vezels losweken, waarna van de vezels textiel gemaakt kan worden. Het resultaat is viscose.
De gebruikte chemicaliën voor het maken van viscose zijn geen lieverdjes: Natriumhydroxide, ook wel “bijtende soda” genoemd is irriterend voor de huid en de ogen. Zwavelkoolstof kan bij inademing leiden tot moeheid, hoofdpijn en zelfs zenuwschade.
Viscose wordt veelal geproduceerd in ontwikkelingslanden, waar vaak weinig oog is voor arbeidsomstandigheden of het milieu.
Er worden milieuvriendelijkere manieren ontwikkeld om bamboe te verwerken, met andere chemicaliën. Maar als er op het label staat “viscose” is de bamboe hoogstwaarschijnlijk met natriumhydroxide en zwavelkoolstof verwerkt.
Natriumhydroxide wordt overigens in heel veel processen en producten gebruikt, bijvoorbeeld om groene olijven zwart te maken. Je vindt het verder in koffiecreamer en bakproducten (bron: food-info.net) . Bij de productie van (biologisch) katoen wordt ook natriumhydroxide gebruikt. Dit is goedgekeurd door de GOTS, een internationale ecologische standaard. Kortom met het gebruiken van bamboe i.p.v. katoen is al veel gewonnen, maar er moet nog gewerkt worden aan een ander viscoseproces. Probeer eens produkten gemaakt van bamboe:

 

Bamigo | basic-onderkledinglijn gemaakt van bamboe

Bamboodaddy | bamboe heren-ondergoed en dames-basics

Heerlijk zittende basics gemaakt van bamboe

frisse bamboe heren onderkleding van Bamigo!

 

Login om te antwoorden

Opname in de Betermode Modegids d.m.v. een #Linkruil

Betermode het modekruispunt op internet met veel aandacht voor plusmode, duurzame mode, mode-evenementen kledingruil, aanbiedingen en verzorgingsprodukten. 
Onderdeel van Betermode is de modegids. Op voorwaarde dat je een tegenlink plaatst kun je  hier je eigen site of winkel laten vermelden. Vul het formulier in. Na goedkeuring is je vermelding geregeld. 
Modegids
linkruilformulier
omschrijving tegenlink: Betermode het modekruispunt op internet
kontakt 

Wil je meedoen in het Betermodeforum, een modeblog maken of commentaar leverenop artikellen, dan zul je je moeten registreren. Na goedkeuring van je registratie kun je volop meedoen! Je kunt dan ook je eigen evenementen opgeven en beheren.

Registreer

winkelbeter evementen

Winkelbeter en betermode op facebook