De nadelen van gewone katoen en de voordelen van biologische katoen

biologische katoen

Biologische katoen of gangbare katoen?

We zetten hier kort uiteen de nadelen van de gangbare katoenteelt en de voordelen van biologische katoenteelt. Biologische katoen wordt gekweekt zonder schadelijke chemicaliën en is daardoor veel minder schadelijk voor het milieu en de boeren die er mee werken.Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationale standaard voor  o.a biologische katoen.

 

Katoen en Milieubeheer


Ongeveer 25 procent van insecticidengebruik ter wereld en meer dan 10 procent van de pesticide wereld zijn bestemd voor de gangbare katoen kweek. In 2003 ging het om ongeveer 55 miljoen pond bestrijdingsmiddelen die werden gespoten op 12,8 miljoen are katoenvelden. Volgens de Organic Trade Association . moeten sommige van deze stoffen worden beschouwd als de meest giftige chemicaliën ter wereld. De gezondheidsrisico's voor de verbouwers van katoen zijn onder meer geboorteafwijkingen, reproductieve aandoeningen en een zwakker immuunsysteem.

In veel landen, katoen is nog steeds met de hand geplukt; dus iedereen die in die gebieden wordt blootgesteld aan extreme hoeveelheden giftige chemicaliën. De chemicaliën kunnen ook van invloed op andere mensen in de gemeenschap omdat ze vaak in het water komen. Voor 1 t-shirt worden ongeveer 150 gram chemische stoffen verbruikt in de katoenteelt

gebruik van water is een ander probleem met de conventionele katoenproductie. Gewassen te gebruiken intensieve irrigatie en sommige schattingen zeggen dat katoen gewassen zijn de grootste water gebruiker onder landbouwgewassen. Gemiddeld kost de kweek van 1 kilo katoen van 8.000 liter water. Daarmee staat katoen in de top 10 van meest water verslindende gewassen en is het koploper als het gaat om textielsoorten.

Biologische katoen


Bij biologisch gaat het erom dat alles op natuurlijke wijze gebeurt zonder bestrijdingsmiddelen of gemodificeerde zaden." Uit onderzoek blijkt dat de reguliere teelt tot vijf keer meer watervervuiling leidt dan de biologische teelt. Naast het milieu, zijn er andere voordelen aan biologische katoen. De arbeidsomstandigheden zijn voor de vaak kleine boeren, ze komen niet meer in kontakt met de giftige chemicaliën zijn vaak beter en zij besparen geld doordat ze geen grote hoeveelheid pesticiden hoeven te kopen. Consumenten profiteren ook, sommigen zeggen dat biologische katoenen zachter aanvoelt. Door de toegenomen vraag naar biologische katoen dalen de kosten snel. Produkten van biologische katoen zijn nu vrij algemeen verkrijgbaar.

Alternatieven voor katoen en biologische katoen 


Alternatieven zijn er wel degelijk. Bamboe, hennep, tencel, linnen, zo maar even wat stoffen die de laatste jaren de textielmarkt bestormen. Dat geen van deze de markt op grote schaal heeft veroverd is in de ogen van Mensink niet vreemd. "Elke soort heeft weer andere problemen. Het ene gewas kan maar in een beperkt aantal gebieden verbouwd worden, een ander heeft veel chemicaliën nodig of is weer minder geschikt als kledingstof. Katoen is nu sterk in competitie met synthetische vezels zoals polyester, waarvan de karaktereigenschappen de afgelopen jaren sterk zijn verbeterd."

Biologische katoen bij Betermode:

kleding van biologisch katoen bij C&A

Asquith is een Engels yoga en lounge wear label; mooie yoga kleding gemaakt van biologisch katoen en bamboe.

Lana Natural Wear Fairtrade en GOTS gecertificeerd: mooie basic seizoensmode van biologische katoen en andere natuurlijke materialen.

 

Login om te antwoorden

Opname in de Betermode Modegids d.m.v. een #Linkruil

Betermode het modekruispunt op internet met veel aandacht voor plusmode, duurzame mode, mode-evenementen kledingruil, aanbiedingen en verzorgingsprodukten. 
Onderdeel van Betermode is de modegids. Op voorwaarde dat je een tegenlink plaatst kun je  hier je eigen site of winkel laten vermelden. Vul het formulier in. Na goedkeuring is je vermelding geregeld. 
Modegids
linkruilformulier
omschrijving tegenlink: Betermode het modekruispunt op internet
kontakt 

winkelbeter evementen

Winkelbeter en betermode op facebook